میکروبیوتای دستگاه گوارش، شواله های تاریکی

میکروب های روده ای موفقیت واکسن آنفلوانزا را تقویت می کنند: کارازمایی بالینی
نویسنده: خانم منصوره کریمی کاخ/ ایمونولوژیست/ دانشگاه علوم پزشکی کرمان
شواهد موجود در مدلهای حیوانات و همچنین مطالعات همبستگی در انسان نشان می دهد که میکروبهای موجود در روده می توانند پاسخهای ایمنی را شکل دهند. در مطالعه ای نشان دادند كه ، در مورد افرادی كه در سه سال گذشته واکسن انفلوانزا نزدند یا دچار آن نشده بودند ،مصرف یك دوره آنتی بیوتیك درست قبل از واکسیناسیون آنفولانزا منجر به تولید آنتی بادی های كمتری نسبت به کسانی که آنتی بیوتیک مصرف نکردند می شود.
در مطالعه ای در سال 2011 ، در دانشگاه استنفورد، بیان ژن را در افرادی که واکسن آنفولانزای فصلی دریافت کرده اند تحت نظر داشتند تا علاوه بر بررسی چگونگی عملکرد آنفولانزا دلیل نتایج کارآزمایی مختلف را در افراد مختلف نشان دهند. در حالی که اکثر تغییرات معقول است ، اما افزایش فعالیت ژن رمزگذاری کننده یک گیرنده در سیستم ایمنی ذاتی که باعث شناخت پروتئین فلاژلین باکتریایی می شود، قسمت اصلی فلاژلا است که بسیاری از میکروب ها برای جابجایی از آن استفاده می کنند. این نشان می دهد که شاید شناخت سیستم ایمنی از باکتریها – به طور بالقوه میکروب های روده – به نوعی در پاسخ آن به واکسن نقش داشته است.
سپس در سال 2014 ،به موشهای ناک اوت شده از فلاژلین باکتری واکسن انفلوانزا تزریق شد که این موشها نسبت به گروه کنترل آنتی بادی های کمتری از آنفولانزا ایجاد کردند. این تیم تحقیقاتی مشکوک شدند که این کاهش به واسطه گیرنده فلاژین موجود در میکروب های روده حیوانات انجام شده است. بنابراین در آزمایش های جداگانه میکروبیوتای موش ها را با آنتی بیوتیک ها قبل از واکسیناسیون تخلیه و به موش های بدون میکروب واکسن دادند. هر دو گروه از موش ها مثل گروه کنترل که میکروبیوم های آنها دست نخورده بود، به واکسن آنفولانزا پاسخ ندادند . آنها نتیجه گرفتند که میکروبیوتای روده در تولید یک پاسخ بهینه آنتی بادی در برابر واکسن آنفولانزا نقش دارد.

در مطالعه ای دیگر، محققان یک آزمایش کارآزمایی بالینی فاز 1 را برای تأثیر میکروب های روده بر ایمنی ناشی از واکسن آنفولانزا طراحی کردند. ابتدا، آنها 11 فرد سالم را به مدت 5 روز با آنتی بیوتیک های وسیع مترونیدازول ، نومایسین و ونکومایسین درمان کردند. در روز چهارم کارازمایی، آن افراد و 11 نفر کنترل که با آنتی بیوتیک تریت نشده بودند واکسن آنفولانزای فصلی را دریافت کردند.
در افرادی که آنتی بیوتیک دریافت کرده اند، تنوع میکروب روده و بار باکتری کاهش یافته است. اما هنگامی که محققان تولید انتی بادی در پاسخ به واکسن را تحت نظر گرفتند ، تفاوت زیادی در گروه دریافت کننده آنتی بیوتیک و گروهی که آنتی بیوتیک دریافت نکرده اند، دیده نشد.
از آنجا که در ابتدا سطح آنتی بادی آنفولانزا در هر دو گروه بسیار بالا بود ، در مرحله بعد آنها 11 نفر را که در سه سال گذشته دچار ویروس آنفولانزای فصلی نشده یا واکسن انفلوانزا را دریافت نکرده بودند، آزمایش کردند. پنج نفر از این افراد دوره پنج روزه آنتی بیوتیک های طیف گسترده ، و شش نفر به عنوان گروه کنترل درمان نشده بودند. همه در روز چهارم واکسن آنفولانزا دریافت کردند. این بار ، تیم تحقیقاتی تفاوت قابل توجهی در ایمنی ناشی از واکسن بین دو گروه مشاهده کرد. افراد تحت درمان با آنتی بیوتیک انتی بادی های ضد انفلوانزا کمتری نسبت به همسانان درمان نشده خود ایجاد کردند ، اثری که از طریق 90 روز مانیتورینگ به دست آمد.
Pulendran توضیح می دهد: “اگر سیستم ایمنی از خاطره ایمنی بسیار ضعیف برخوردار باشد بنابراین آن را به مراتب بیشتر مستعد ابتلا به اثر اختلال در میکروبیوتای روده توسط آنتی بیوتیک ها می کند. این اولین قدم است و برخی از داده های واقعاً قانع کننده نشان می دهد که در برخی از افراد ، به ویژه در مواردی که ایمنی پیش ازواکسیناسیون کم است ، تغییر در میکروبیوتا می تواند عواقب عمیقی بر پاسخ محافظتی ایجاد شده در زمینه واکسن ها داشته باشد ، آنچه که واقعاً جالب است ، تلاش برای درک بیشتر مکانیسم کنترل میکروبیوتا بر روی پاسخ ایمنی در انسان است.
نتایج این مطالعه نسبتاً كوچك فاز 1 نشان می دهد كه میكروبیوتای روده تأثیر مهمی در فیزیولوژی ایمنی در انسان و به ویژه پاسخ ایمنی به واكسیناسیون دارد.” اما این امر باید در زمینه سایر واکسن ها و در زمینه جمعیت های مختلف به طور گسترده تری مورد بررسی قرار گیرد.
ایمونولوژی تودی؛ بزرگترین پایگاه ایمونولوژی کشور
دیدگاهتان را بنویسید