کالبدشکافی فوت شدگان کرونا، انعقاد گسترده خون در بافت ها

مگاکاریوسیتها، بازیگران کلیدی
ایمی راپکوویچ پاتولوژیستی است که برروی نمونه ۳۸مغز، ۸۷ ریه و ۴۲ قلب مبتلایان به SARS-CoV 2مطالعه انجام داده است. او در این اندامها سلولهایی را یافت که هرگز قبلا در این مکانها ندیده بود. او به کتاب خود مراجعه میکند و به رفرنسهایی از بیماری تب وحشتناک دنگی می رسد، در این بیماری ویروسی نواحی گرمسیری که توسط پشه منتقل میشود، ویروس با تخریب مگاکاریوسیت که پلاکتها را می سازند، منجر به خونریزیهای غیر قابل کنترل می شود. این در حالی است که SARS-CoV-2 یا همان کرونا با افزایش و تقویت عملکرد مگاکاریوسایتها، برعکس ویروس دنگی باعث
تحریک انعقاد خون و ایجاد لخته می شود. او متوجه میشود تب دنگی و کووید- ۱۹، اگرچه دو ماهیت متفاوتند ولی سلول مشترکی در آنها درگیر می شود. فرصتی که در ماههای می و ژوئن در آمریکا فراهم شد، مطالعه برروی اجساد افراد بین ۳۹تا ۹۰ سال را فراهم ساخت تا دلیل مرگ بیش از نیم میلیون انسان بی گناه با کووید-۱9 بیشتر مشخص شود.
مطالعه برروی اجساد نشان میدهد که کرونا به بیرحمانهترین شکل در قربانیانش به بافت ریه حمله می کند. در این حمله سیستم گوارشی، کلیه، کبد، طحال و سلولهای اندوتلیال عروق خونی نیز از تعرض ویروس در امان نیستند. محققان انعقاد یا همان لخته شدن خون را به شکل وسیع در اجساد مشاهده کردند. مری فوکس دانشیار پاتولوژی مطلب بسیار شگفت انگیزی از اجساد مبتلایان در آغاز ابتلا کرونا میگوید: “کاهش فشار اکسیژن در مغز و شروع تشکیل لخته خون ممکن است در اولیه ترین مراحل بیماری اتفاق بیافتد و این موضوع را که بیماران باید در منزل بجای بیمارستان تحت مراقبت باشند زیر سوال می برد.”

اولین مطالعه روی جسد مرد ۴۴ ساله که توسط ریچارد وندرهاید صورت گرفت، به این شکل روایت می گردد: “وقتی ریه را برش دادم با صدها یا بهتر بگویم، هزاران لخته های کوچک خون در ریه مواجه شدم. وقتی بیماران دیگر را مشاهده کردم الگوها کاملا شبیه بود و ها نهایتا این یافته که در ژورنال لنست چاپ شد باعث شد بیمارستان تکان بخورند و پزشکان از داروهای ضد انعقادی استفاده کنند.”
ویروس تمامیت خواه
یافته دیگر در اجساد مبتلا به کرونا درگیری بافت قلب به شکل مایوکادیت است. در فرم کلاسیک این درگیری لنفوسیتهای سیستم ایمنی به میوسیت های عضله قلب حمله کرده و حضور لنفوسیتها مشهود است ولی عدم تطابق میوکاردیت کرونا از لحاظ ایمونوپاتولوژیک با فرم کلاسیک میوکاردیت باعث شد محققین با از روی تعجب سرهای خود را بخوارانند. با بررسیهای بیشتر و مشاهده مگاکاریوسیتها در قلب شگفت زده شدند. مگاکاریوسیتها که پیش ساز پلاکتها هستند به شکل طبیعی در مغز استخوان دیده می شوند و حالا در قلب و ریه اجساد فوت شدگان مبتلا به کرونا مشاهده شدند. واندر هاید در مقاله خود که تحت داوری است می نویسد وقتی به قلب یک بیمار فوت شده از کرونا مینگری چیزی میبینی که انتظارش را هرگز نداشتی!
در مغز حتی اوضاع بدتر می شود. کاهش بویایی، تغییرات سطح ذهنی، سکته مغزی و تشنج! با این یافتهها بود که ایساک سلیمان نوروپاتولوژیست تشویق شد تا ببیند SARS-CoV-2 در کجای مغز خود رانهان می کند. او ۱۸ اتوپسی بر روی مغز جان باختگان کرونا انجام داد. سلیمان در حاشیه یافته هایش که در ژورنال پزشکی نیو انگیلند چاپ شد میگوید به کلی شگفت زده و متحیر شدم. اگرچه ویروس به میزان کمی در بافت مغز دیده می شد ولی به شدت مغز را از اکسیژن محروم کرده بود. او میگوید در بیماران مبتلا به فرم حاد کووید-۱۹ که نجات پیدا می کنند آیا ممکن است در آینده به علت اثرات کمبود اکسیژن برروی مغز درگیریهای نورولوژیک مشاهده شود؟
تیم دیگری از مونتسیانا نمونههای دیگری از بافت ۲۰ اتوپسی مغز را بررسی کردند و باز از لختههای کوچک در مغز شوکه شدند. تمامی این یافتهها حاکی از درگیری پلاکتها و پیش ساز آمگاکاریوسایت ها در فوت شدگان با کووید- ۱۹ بود. البته تکههایی از یک پازل بزرگ، پازلی بنام SARS-CoV-2 است. ویروسی که فرم بسیار مشابه آن در سال ۲۰۱۵ بنام SHCO14 توسط خانم با شی ژنگلی ویروس شناس انیستیتوی ووهان در کاری مشترک توسط دانشگاه کارولینای شمالی ساخته شد و باری دیگر قدرت بلامنازعه علوم پایه پزشکی را به کل دنیا ثابت کرد. ویروس یا ویروسهایی که با مادولاسیون پیچیده ترین بخش بدن یعنی سیستم ایمنی رفتارهای عجیب، مرگ بار و غیر قابل پیش بینی از خود نشان می دهد و رشته پزشکی و تخصصها و زیر شاخه های فوق تخصصی آنرا در دنیا به مبارزه وچالش می طلبد و شاید تنها نقطه امید، تلاش دانشمندان علم ایمونولوژی در یافتن واکسن برای این ابر ویروس مخوف باشد.
پیشنهاد مترجم
از مجموع مطالب گفته شده میتوان نتیجه گرفت که به داروی های ضد پلاکت مانند: کلوپیدوگرل )پلاویکس ( و سایر داروهایی که اثر برروی پلاکت دارند بیشتر باید در مطالعات RCT کووید-۱۹ توجه کرد.
منبع:
دانلود فایل
ایمونولوژی تودی؛ بزرگترین جامعه ایمونولوژی کشور
دیدگاهتان را بنویسید