Flowcytometry

فلوسایتومتری چیست؟
☑️ فلوسایتومتری از تکنیک هایی بود که با اختراعش علم زیست شناسی متحول گشت. پیشینه ی ساخت دستگاه فلوسایتومتری به سال 1934 میلادی بر می گردد، جایی که دانشمندی به نام Andrew Moldavan پیشنهاد ساخت میکروسکوپی را داد که در آن سلول هایی که در یک محلول قرار دارد به صورت تکی از مقابل لنز عبور می کنند و سیگنال ساطع شده از آن سلول توسط دتکتور آنالیز می شود. اما پس از آن و در دهه ی 60 میلادی، تغییر و تحولاتی که در طراحی کلی ساخته های قبلی صورت گرفت موجب به ساخت دستگاه فلوسایتومتری به شیوه ی امروزی شد.
طرز کار کلی
☑️ برای کار با دستگاه فلوسایتومتری نیاز به محلولی از سلول ها داریم که این محلول در مخزن دستگاه جریان پیدا کند و هر سلول با عبور از مقابل لیزر مورد شناسایی و آنالیز قرار بگیرد. یکی از نکات مهم در تهیه ی نمونه رعایت غلظت استاندارد با توجه به مدل دستگاه است. اگر نمونه ی تهیه ی شده غلیظ از حد مجاز باشد، سلول ها هنگام عبور از مقابل لیزر بهم چسبیده و نتایج کار با خطا همراه خواهد شد.
☑️ دستگاه فلوسایتومتری داری یک یا چند منبع نور است که برای برانگیختن فلورسنت چسبیده به سلول استفاده می شود. رایج ترین منبع لیزر که در دستگاه های فلوسایتومتری استفاده می شود لیزر آبی رنگ “آرگون” است. اما لیزر های دیگر مانند لیزر هلیوم-نئون قرمز رنگ نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
- لیزرهای فلوسایتومتری
اندازه گیری سایز و گرانولیتی
☑️ هنگامی که لیزر به سلول بر خورد می کند، یک قسمتی از آن در امتداد سطح و لبه های سلول ساطع می شود که این می تواند معیاری از اندازه ی سلول باشد که به آن Forward scatter (FSc) و یا Forward angle light scatter (FALS) می گویند. بنابراین هنگام خوانش نمونه با فلوسایتومتری، سلولی که ولتاژ FSc بیشتری داشته باشد، ابعاد بزرگتری دارد.
☑️ علاوه بر FSc، لیزر تابانده شده به سلول می تواند میزان پیچیدگی ساختاری درون سلول را نیز اندازه گیری کند که به آن Side scatter (SSc) و یا Right-angle light scatter (RALS) و یا 90 degree light scatter (90LS) می گویند. عبارت 90 درجه به این دلیل است که دتکتور این نوع امواج در زاویه ی 90 درجه ای منبع لیزر قرار دارد. این یکی از روش های اندازه گیری میزان گرانول های درون سلول است. به همین دلیل میزان ولتاژ SSc گرانولوسیت های خون بالاتر از لنفوسیت های آن است.
☑️ پس از آن نو لیزر توسط آیینه هایی که در سر راه هر دتکتور قرار دارند به سمت دتکتور هدایت می شوند. شکل زیر را مشاهده بفرمایید.
- دتکتور های فلوسایتومتری
☑️ سپس این دتکتورها امواج نور را به سیگنال های الکتریکی تبدیل می کنند. اساس کار فلوسایتومتری دقیقا در این نقطه قرار دارد. اگر سلول ها را هنگام آماده سازی با پروب های فلورسنت که معمولا آنتی بادی هایی اختصاصی علیه آنتی ژن های سلول می باشد رنگ آمیزی کنیم، هنگام برخورد با لیزر طول موج دیگری ساطع می کنند که توسط دتکتور تشخیص داده شده و نتیجه کار به صورت گراف های مختلفی بر روی مانیتور ظاهر می گردد.
مهارت های خود را افزایش دهید
☑️ فلوسایتومتری تکنیکی بسیار پیچیده و در عین حال کاربردی می باشد. این تکنیک در طیف وسیعی از رشته های زیست شناسی کاربرد دارد. شما می توانید برای تقویت دانش، مهارت و تخصص خود در زمینه ی این تکنیک در کارگاه های تخصصی فلوسایتومتری ما شرکت نمایید. برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد کارگاه فلوسایتومتری کلیک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید