به نقش سلولهای T بیشتر توجه کنید؛ همه چیز آنتیبادی نیست!

این یک خبر خوب است که میبینیم که سلولهای T ایجاد شده پس از دریافت واکسن #کووید19، علیه واریانتهای ابتدایی مانند آلفا، میتوانند علیه واریانت امیکرون نیز عملکرد حفاظتی مناسبی داشته باشند.
در مطالعهای که اوایل ماه مارس در نشریه وزین Cell به سرپرستی Alba Grifoni در انیستیتوی ایمونولوژی La Jolla واقع در کالیفورنیای آمریکا منتشر شده است، محققان به این سوال پاسخ میدهند که آیا پاسخ های سلول های T شکل گرفته توسط پلتفرم های مختلف واکسن ها (مودرنا، فایزر، جانسون اند جانسون و نوواوکس) میتوانند به صورت واکنش متقاطع علیه سایر واریانتهای ویروس SARS-COV-2 پاسخ بدهند؟
در این مطالعه 96 فرد بزرگسال که از واکسن های عنوان شده در بالا که مجوز مصرف در ایالات متحده را داشتند، تزریق کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. برای بررسی مدت زمانی که سلول های T در این افراد، توانایی شناسایی سایر واریانت های ویروس (cross-recognition) را داشتند، در بازه های زمانی مختلف مورد ارزیابی قرار گرفتند:
دو هفته پس از دریافت دز اول
2 هفته پس از دریافت دز دوم
3.5 ماه پس از دریافت آخرین دز واکسن
5 الی 6 ماه از پس دریافت آخرین دز واکسن
دادههای بدست آمده از این مطالعه و مطالعات قبلی نشان داد که اکثر اپیتوپ های سلولهای T نه تنها علیه واریانت های دلتا و امیکرون، که در برابر واریانت های اولیه نیز، تا حد زیادی خاصیت حفاظتی خود را حفظ کرده اند. به بیان ساده، واریانت های مختلف ویروس SARS-CoV-2 توانایی فرار از پاسخ های سلول های T را ندارند. به عبارت دیگر، توانایی اتصال به مولکولهای HLA در برابر واریانت امیکرون تفاوت چشمگیری نسبت به سایر واریانت ها ندارد. این داده ها با برخی از تحلیل های پیشین که معتقد بودند جهش های فراوان در امیکرون به دلیل فشار ناشی از پاسخ های سلول های T بوده است، مغایرت دارد.
این درحالی است که سلول های B خاطره ای یا همان بازوی ایمنی هومورال در افرادی که دو دز از واکسن های عنوان شده را دریافت کرده بودند، تا حد زیادی قدرت خنثی کنندگی خود علیه امیکرون را از دست داده بودند اما پس از دریافت سومین دز واکسن، مجددا در مبارزه با امیکرون توانمند شدند.
در نهایت باید توجه کرد که همانند تمامی مطالعات علمی دیگر، این داده ها نیز با محدودیت هایی مواجه بوده است که نتیجه گیری نهایی را دشوار می کند و به همین دلیل، برای رسیدن به نتایج قابل اتکاتر، به مطالعات بیشتر نیاز است.
doi.org/10.1016/j.cell.2022.01.015
ایمونولوژیتودی | تعاملات بهتر، زندگی بهتر
دیدگاهتان را بنویسید