COVID-19 ، فراتر از درگیری های ریوی

نیلوفر مشهدی | ایمونولوژیست | دانشگاه علوم پزشکی شیراز
اگرچه بیماری covid19 بیشتر به عنوان ویروس درگیرکنندهی ریه با علائم تنفسی شناخته میشود، اما با تحقیقات روزافزون درباره این پاتوژن شاهد گسترش لیست علائم و آسیبهای ناشی از این بیماری هستیم که نشان دهنده پیچیدگی این بیماری است، که غالب ارگانها و بافتهای بدن را تحت تاثیر قرار میدهد و تنها به ریه محدود نمیشود.
پاتوفیزیولوژی Covid19
همانطور که میدانیم ورود ویروس SARS-COV2 به سلول نیازمند بیان ACE2 به عنوان گیرنده ویروس و TMPRSS2 به عنوان سرین پروتئازی که Spike را برای ورود آماده میکند برسطح سلول میباشد.
ویروس covid19 با مکانیسم های متعددی در سلول اختلال ایجاد میکند:
- اثرات مستقیم کشنده : مطالعات گوناگونی بیان ACE2 و TMPRSS2 را در سلولهای مختلفی گزارش کرده اند و به معنای این است که در بیماری COVID19 ارگانهای متعددی به طور مستقیم توسط ویروس آسیب میبینند.
- نقص در تنظیم سیستم رنین-آنژیوتانسین-آلدوسترون (RAAS): RAAS یک سیستم هورمونی است که فشارخون و همچنین تعادل آب و الکترولیت را در بدن تنظیم میکند. آنژیوتانسین II با تنگ کردن رگ ، افزایش جذب آب و سدیم از توبولهای کلیه باعث افزایش فشار خون میشوند.ACE2 یک آمینوپپتیداز غشایی است که آنژیوتانسین I را به آنژیوتانسین-(9-1) که غیرفعال است و آنزژیوتانسینII را به آنژیوتانسین-(7-1) که منبسط کننده عروق و ضدتکثیر و کاهنده فیبروز است تبدیل میکند و در حقیقت تنظیم کننده مسیر RAAS است. به دنبال ورود ویروس SARS-Cov-2 از طریق گیرنده ACE2 به سلول، ACE2 سطح سلول کاهش مییابد و درنتیجهی این کاهش، میزان آنژیوتانسینII افزایش مییابد که با اتصال به گیرنده ی خود باعث انقباض عروق، افزایش نفوذپذیری عروق میشود و التهاب و آسیب بافتی را به دنبال دارد.
- آسیب اندوتلیال و تشکیل لخته خونی به دنبال التهاب: ورود SARS-COV2 توسط گیرنده ACE2 به اندوتلیال باعث ایجاد گسستگی و آسیب در این سلولها میشود.این آسیب و گسستگی با ترشح فاکتور ون ویلبراند) از پروتئینهای فاز حاد است و باعث چسبندگی پلاکتها میشود (IL-6 و سایر فاکتورهای التهابی و همچنین کاهش توانایی حل کردن لختههای فیبرینی توسط سلولهای اندوتلیال همراه است. این آسیب و التهاب در سلولهای اندوتلیال کبد، کلیه، قلب، ریه، و روده کوچک بیماران COVID19 مشاهده شده است که به دنبال آن تولید فراوان ترومبین، مهار تجزیهی فیبرین، و فعال شدن مسیرهای کمپلمان باعث تشکیل لخته و نقص عملکرد عروق کوچک میشود. برهمکنشهای پلاکت-نوتروفیل و فعال شدن ماکروفاژها در محل، باعث رهاسازی سایتوکاینهای پیش التهابی و تشکیل NETs میشود. NETs با آسیب بیشتر به اندوتیلوم و فعالسازی مسیرهای داخلی و خارجی انعقاد باعث شکل گیری لختههای خونی میشود.
- پاسخهای ایمنی کنترل نشده : ویروس SARS-COV2 با کاهش شدید لنفوسیتهایT (لنفوپنی)، فعال شدن بیش از حد ایمنی ذاتی و مهار تولید و سیگنالینگ اینترفرون باعث التهاب شدید و طوفان سایتوکاینی میشود که همانطور که در سایر مجلات علمی توضیح داده شده است، طوفان سایتوکاینی از پدیدههای اصلی مشکل ساز در فرم شدید COVID19 می باشد که منجر به مرگ بیماران می شود.
تظاهرات آزمایشگاهی COVID19
- تغییر در شمارش سلولها: لنفوپنی که به دلیل تاثیر کشندگی مستقیم ویروس ،آپوپتوز لنفوسیتها و تاثیر مهاری لاکتیک اسید بر تکثیر لنفوسیتها و آتروفی طحال و تخریب بافتهای رخ میدهد. لکوسیتوز به خصوص افزایش نوتروفیلها که به دلیل التهاب شدیدی است که توسط ویروس ایجاد شده است. ترومبوسیتوپنییا کاهش تعداد پلاکتها که به دلیل مصرف زیاد پلاکتها در تشکیل لخته توسط ویروس رخ میدهد.
- مارکرهای التهابی: افزایش میزان CRP ، لاکتات دهیروژناز ،فریتین ، IL-6 و زمان رسوب اریتروسیت
- شاخصهای انعقاد: افزایش D-dimer و فیبرینوژن ، افزایش زمان پروترومبین
تظاهرات خارج ریوی COVID19
علائم قلبی-عروقی
گیرنده ACE2 بیان بالایی بر سطح سلولهای قلبی مانند میوسیتها، فیبروبلاست، اندوتلیال و سلولهای ماهیچه صاف دارد. ورود ویروس به این سلولها با التهاب میوکارد قلب همراه است که این التهاب باعث اختلال و نقص عملکرد قلب میشود. همچنین به راه افتادن طوفان سایتوکاینی باید آسیب میوکارد میشود. از دیگر مشکلات میتوان اختلالات ریتم قلبی، ناتوانی قلب در پمپاژ خون (Cardiogenic shock)، تشکیل لخته در عروق قلبی و مسدود شدن خونرسانی و ایجاد سندروم کرونری حاد اشاره کرد.
افرادی که مبتلا به بیماری های قلبی-عروقی هستند به دلیل این که بیان بالاتری از گیرنده ACE2 دارند بیشتر در معرض ابتلا به COVID19 هستند. یکسری مطالعات نشان داده اند داروهایی که برای کنترل فشار خون بالا و نارسایی های قلبی هستند و مکانیسم عمل آنها مهار ACE و یا مهار گیرنده آنژیوتانسین در مسیر رنین-آنژیوتانسین-آلدوسترون میباشد، باعث افزایش بیان ACE2 شده و افزایش این گیرنده باعث افزایش استعداد ابتلا به COVID19 میشود اما یکسری مطالعات ارتباطی را بین مصرف این ترکیبات و افزایش ابتلا مشاهده نکردند.
مشکلات کلیوی
به دلیل بیان گیرنده ACE2 برروی سلولهای کلیوی، این سلولها مستقیما توسط ویروس آلوده میشوند که باعث آسیب به این سلولها میشود. همچنین اریتروسیتها تجمع مییابند و باعث مسدود شدن شبکه مویرگی اطراف توبولی و گلومرولی کلیه میشود. التهاب و طوفان سایتوکاینی باعث آسیبهای حاد کلیوی میشوند. هماچوری (وجود خون در ادرار)، اسیدوز متابولیکی، دفع پروتئین از ادرار، افزایش پتاسیم ادرار از تظاهرات مشکلات کلیوی هستند.
مشکلات گوارشی
از علائم درگیریهای گوارشی درcovid19 میتوان به حالت تهوع و استفراغ، اسهال ، دردهای شکمی، بیاشتهایی .درموارد نادر آسیب به روده کوچک به دلیل اکسیژن رسانی ناکافی (mesenteric ischemia) و خونریزی معده و روده دیده شده است. از مارکرهای آزمایشگاهی درگیریهای گوارشی covid19، میتوان به افزایش ترانیس آمیناز کبدی، افزایش بیلیروبین و کاهش آلبومین سرم اشاره کرد. اینطور گمان میشود که این علائم گوارشی و پیشرفت شدید بیماری به دلیل تغییر درفلور روده توسط این ویروس میباشد. التهاب منتشر شده در اندوتلیال رگهای زیر مخاط در روده کوچک و همچنین عدم اکسیژن رسانی کافی به روده mesenteric ischemia) ( باعث آسیب به رگهای این ناحیه میشود. به دلیل اینکه ویریون از نمونه مدفوع هم بدست آمده است، مسیر مدفوعی-دهانی هم ممکن است یکی از راههای انتقال و گسترش این ویروس باشد.
به دلیل بیان گیرنده ACE2 برروی سلولهای مجاری صفرای (cholangiocytes)، ویروس SARS-COV2 میتواند مستقیما به این مجاری آسیب بزند .التهاب بسیار شدید همراه با طوفان سایتوکاینی و اختلالات متابولیکی که درنتیجه اکسیژن رسانی ناکافی ایجاد میشود، از مکانیسمهای آسیب کبدی میباشد. از دیگر درگیریهای کبد میتوان به چرب شدن کبد، فیبروز کبدی، نکروز حاد سلولهای کبد و تشکیل لخته درون رگ نام برد.
مشکلات غدد درونریز و متابولیسم
افزایش بسیار زیاد سایتوکاینها و تخریب سلولهای بتای پانکراس توسط سلولهای سیستم ایمنی درنتیجهی ویروس SARS-COV2، باعث اختلال و نقص در عملکرد و آپوپتوز این سلولها میشود و در نتیجه میزان تولید انسولین کاهش مییابد. گیرنده ACE2 بر سطح بخش درون ریز پانکراس بیان میشود بنابراین اتصال SARS-COV2 به سلولهای بتا هم باعث نقص در تولید انسولین و افزایش قند خون میشود و بدن به عنوان مسیر جایگزین، چربیها را تجزیه کرده و از کتونهای حاصل، برای بدست آوردن انرژی استفاده میکند.)در نتیجه فرد دچار کتواسیدوز شده که میتواند کشنده باشد.(. چاقی همانند دیابت، با فرم شدید تری از بیماری COVID19 همراه است. این اتفاق ممکن است به دلیل تاثیری باشد که چاقی بر کاهش حجم ریه و کاهش انعطاف پذیری ریه در تنفس و همچنین افزایش سایتوکاینهای پیشالتهابی مثل TNFα، IL-6 ، IL-8 ،لپتین و آدیپونکتین باشد که باعث پاسخهای التهابی شدیدتر میشوند.
مشکلات عصبی
ویروسSARS-COV2 از طریق مخاط بینی، از طریق یک صفحه مشبک حلقوی به نام لامینا کریبروزا که از سطح خلفی کره چشم خارج می شود و از طریق پیاز بویایی به سیستم عصبی مرکزی میرسد. از مانی که ویروس SARS-COV در مغز انتشار مییابد، با افزایش میزان سایتوکاین های التهابی و فراخوانی سلولهای التهابی و اتوفاژی باعث آسیب به مغز میشود. به نظر میرسد ویروس SARS-COV2 نیز از همین مکانیسم ها باعث آسیب های مغزی شود. از تظاهرات درگیری های عصبی covid19 میتوان سردرد و سرگیجه، از دست دادن حس بویایی و چشایی، بیاشتهایی، خستگی، دردهای ماهیچهای، سکتههای مغزی به دنبال تشکیل لختههای خونی در عروق، انسفالوپاتی، التهاب مغز، سندروم گیلن-باره ، آنسفالوپاتی خونریزی دهندهی نکروزکننده حاد و التهاب ملتحمه یا التهاب کنژنکتیویت را نام برد.
مشکلات پوستی
SARS-COV2 از طریق پاسخهای شدید سیستم ایمنی، طوفان سایتوکاینی، التهاب عروق ) واسکولیت ( وتشکیل لختههای خونی باعث تظاهرات پوستی COVID19 میشود. درماتیت ) التهاب، قرمز شدن و خارش پوست ( ، پتشی ) Petechia یا لکه های خونیزی زیر پوستی ( راشها و وزیکولهای پوستی، کهیر از تظاهرات پوستی COVID19 است. نمونه گیری از این زخمها و ضایعات پوستی ارتشاح بالایی از لنفوسیتها ، التهاب و لختههای خونی را نشان داد.
منبع: Ref: https://doi.org/10.1038/s41591-020-0968-3
ایمونولوژی تودی، بزرگترین جامعه ایمونولوژی کشور
دیدگاهتان را بنویسید