سرولوژی در تشخیص کرونا؛ آری یا خیر؟

سرولوژی علم مطالعه مایعات بدن، به ویژه سرم است که در تشخیص از اهمیت ویژه ای برخوردار است. یکی از مهمترین کاربردهای مطالعه سرم، شناسایی وجود آنتیبادی هایی است در اثر برخورد با آنتیژن های مختلف توسط سلول های سیستم ایمنی تولید شده است. این آنتیژن ها میتواند شامل قسمت هایی از ویروس ها یا باکتری ها، انتقال گروه های خونی، و یا در برخی از بیماری های خودایمن مانند لوپوس و آرتریت روماتوئید می باشد.
شناسایی این آنتیبادی ها در سرم از جنبه های مختلفی اهمیت دارد. برای مثال، وجود آنتیبادی برضد ویروس واریولا، نشان دهنده این موضوع است که احتمالا شما در برابر ابتلا به بیماری آبله مصونیت پیدا کردهاید. بررسی این آنتیبادی ها همچنین بیماری های دیگری مانند انواع هپاتیت، ایدز، و طیف گستردهی دیگری از بیماری ها کاربرد دارد.
برای بررسی وجود این آنتیبادی های اختصاصی در سرم، از روش های مختلفی استفاده می شود که یکی از رایج ترین و در دسترس ترین آن ها، تست ارزان قیمت الایزا است. همچنین تست الایزا، به دلیل بررسی واکنش بین آنتیژن و آنتیبادی، یک تست کاملا اختصاصی میباشد.
در تست الایزا، با توجه به هدف آزمایش، تیتر آنتیبادی های مختلفی را میتوان اندازه گیری کرد. اما به طور کلی، بررسی تیتر آنتیبادی IgM، IgG، و همچنین Total Antibody از رایج ترین این موارد هستند.
آیا تست PCR به تنهایی کافی است؟
اما حالا، و در بحبوحهی همه گیری ویروسی مرموز و کمتر شناخته شده SARS-CoV-2، تلاشهای زیادی برای تشخیص سریعتر و دقیقتر این ویروس در بدن افراد در حا انجام است. در حال حاضر انجام تست های PCR برای تأیید وجود RNA ویروس در بدن فرد، یکی از رایجترین و مطمعنترین تستهای در دسترس است. اما تست PCR نیز، همانند بسیاری از آزمایشهای دیگر، دارای برخی محدودیت ها نیز می باشد. برای مثال، هزینه نسبتا بالای این تست، نیاز به وجود برخی دستگاه ها و تجهیزات پیشرفته، نیاز به وجود نیروی انسانی ماهر جهت انجام تست، و البته نمونه گیری بسیار دشوار، از محدودیتهای جدی این روش میباشد. حتی اخیرا، محققان شواهدی مبنی بر اینکه تست PCR قادر به تشخیص بیماری COVID-19 در مراحل اولیه نیست را ارائه کردهاند. بنابراین ایجاد تستهایی جهت رفع این محدودیتها و افزایش اطمینان از رفع خطاهایی مانند منفی کاذب که ممکن است به دلیل این محدودیتها در تست PCR ایحاد شود، امری ضروری به نظر میرسد.
چرا الایزا؟
در حال حاضر و با توجه به امکانات در دسترس، یکی از تستهای ایجاد شده که توسط برخی از منابع علمی، به عنوان تستی مکمل برای تشخیص بهتر و سریعتر ویروس SARS-Cov-2 معرفی شدهاست، تست الایزا جهت بررسی وجود آنتیبادی های برضد آنتیژن های این ویروس در سرم افراد میباشد.
اما این تمام ماجرا نیست. در طی روزهای اخیر در محافل علمی، بحث های زیادی درباره ارزش تستهای الایزا در تشخیص بیماری COVID-19 مطرح شده است. همچنین استفاده از کیتهای الایزا در کشور توسط آزمایشگاههای تشخیص طبی، برای تشخیص بیماری کرونا ممنوع اعلام شدهاست. اما واقعیت چیست؟ در شرایط بحرانی کنونی، بهترین راه چیست و علم چگونه میتواند رسالت خود را انجام دهد؟
تیم علمی ایمونولوژیتودی در روزهای آینده ، با بررسی مقالات منتشر شده درباره ارزش استفاده از کیتهای الایزا برای تشخیص کرونا، تلاش خواهد کرد جنبههای مختلف این موضوع را مورد بررسی قرار دهد.
ایمونولوژی تودی | بزرگترین جامعه ایمونولوژی کشور
دیدگاهتان را بنویسید